Think


Když začnu tu o pondělí, budu se opakovat. Ostatně stejně jako to pondělí. Jenomže na rozdíl od něj si to můžu dovolit. Nic jiného se ode mne ani nečeká. Mám chuť napsat, že kečup se ve skutečnosti vyrábí z mrkve, čímž bych spojil minulost s přítomností. Mohli bychom nostalgicky vzpomínat na to, co se nikdy nestalo. Anebo taky ne.

Občas si říkám, že nejlepší by bylo nemyslet. Mgr. Sandál, tuzemský dlouholetý propagátor techniky Nemyšlení to kdysi vyjádřil trefně. „Když přemýšlím, bolí mě hlava,“ řekl tehdy. A já jsem se na něj usmál a řekl jsem něco jako: „No jasně, to jsi celý ty.“ Teď mám dojem, že jsem s ním měl spíš souhlasit. Myšlení opravdu bolí. A je jedno, jestli v důsledku nedomyšlené akce (jejíž reakcí je vaše bolest) nebo kvůli samotnému procesu myšlení (např: myslel jsem, že).

Kdybych celou tu dobu nepřemýšlel, všechno mohlo být jinak. Předně bych necítil potřebu zaznamenávat se tímto způsobem. Anebo ano, ovšem věděl bych, že UMÍM psát (já vím, že všechny podobné amatéry nesnášíte, ale oni jsou víceméně spokojenější než vy). Nebyl bych introvert, protože introvert s exhibicionistickými sklony by byl nonsens a já bych tím pádem byl úplně obyčejný (stejně jako teď, dalo by se namítnout). Ovesná vločka by už dávno bydlela někde hodně daleko, neboť bych postrádal logické argumenty pro to, aby tolerovala mé průpovídky. Neměl bych názor a tím pádem bych trpěl nadbytkem přátel. Ale hlavně, nemusel bych poslouchat přednášku vlastního klona na téma: „Nepochopené teorie II: Praktické příklady ironie.“

Avšak stejně si myslím, že občas by bylo lepší nemyslet. To ticho, co by se mi rozlilo v hlavě... Jako když mám odpovědět na něco konkrétního a odborného. Asi bych se pořád jenom usmíval. Pokud by mne tedy zrovna netrápilo něco vysoce obyčejného.

Dá se jíst banán v rohlíku?