Z obyčejné holky královnou smrti.

Ne, tohle rozhodně není návod. A jestli ano, tak ne pro obyčejné holky. Nebo pro nikoho jiného. Taky by to totiž mohlo fungovat a to by byl malér. Protože kde je Miroslav Žamboch, tam není nouze o příběhy plné destrukce a umírání. A zábavy. Trochu béčkové, docela návykové a hodně napínavé.

V předchozím díle se mladá vysokoškolská asistentka Marika Zaháňská dostane do spárů mafie. Totiž, z jejího nového idolu se vyklube Alex Rubin, syn mafiánského bosse. A jen tak mimochodem génius schopný v zápalu bádání zemřít hlady. A aby těch překvapení nebylo málo, po Marice začnou pátrat lidé, jejichž fyzická síla a odolnost rozhodně nepřipomíná smrtelníky.

Obálka produktu
Naštěstí Marika brzy zjistí, že před strachem se dá utíkat jen chvíli a že nejlepší obranou je útok. Využije tedy pomoci svých nových přátel, aby se dozvěděla, čím je vlastně tak důležitá. Čím je blíž odpovědím, tím je jasnější, že se i ona a její tým začínají svými schopnostmi podobat spíše polobohům, než obyčejným lidem. Přesto se budou mít co ohánět, aby jim celou zábavu někdo neukončil dřív, než královna usedne na svůj trůn.

První věc, které si posluchač všimne, je tempo příběhu. Všechny karty jsou rozdány, role obsazeny, a tak se rozhodně nehraje v rukavičkách. Akce následuje akci a na otázky není čas. Ostatně v takto laděné audioknize by na nějaké dotazy ani čas být neměl. A zatímco Marika se urychleně sžívá se svým novým posláním, mrtvých přibývá a začíná se ukazovat, co vlastně autor všemi těmi stereotypy zamýšlel. Věčná (ne)přítomnost spisovatele Rulhánka spolu s dalšími narážkami na skutečné reálie jsou těmi nejvýmluvnějšími příklady.

U první Líhně si někteří posluchači obtížně zvykali na příliš klidný hlas vypravěčky v podání Lucie F. Šternerové. Proto bylo rozhodnuto, že Královna smrti dostane vypravěče dva. Lucii zůstalo vyprávění z Maričina pohledu a vše ostatní obstarává Radim Jíra. Jeho přednes je však taktéž trochu netradiční, a tak se zdá, že tradice zvykání si zůstala zachována. Samozřejmě záleží zejména na preferencích posluchačů.

Miroslav Žamboch využil akční příběh k tomu, aby mohl naservírovat nespočet vtipných narážek na českou fantastickou literární scénu. Posluchač tak dostane na výběr. Buď si „pouze“ užije napínavý děj, nebo se u toho i zasměje. A to v audioknize plné zabíjení rozhodně není málo.

Miroslav Žamboch: Líheň II. – Královna smrti
Walker&Volf 2014
Čte: Lucie F. Šternerová, Radim Jíra
9 hodin 41 minut