Slavná spisovatelka vyslyšela vábení detektivky



Nedá se nic dělat, každá sranda jednou skončí. Dokonce i ta kouzelnická. Jenomže vy máte dojem, že jste se zrovna rozepsali. A tak zkusíte něco jiného, nejlépe z reálného světa. Pochopitelně se nevyhnete srovnávání a ve výsledku bude vaše nová kniha přijata o něco rozpačitěji. Co teď? Napíšete detektivku a necháte si ji vydat pod pseudonymem Robert Galbraith. A tentokrát vám radost z hotového díla vydrží mnohem déle. Rozhodně tedy déle, než utajování vlastního autorství.

Je nad slunce jasnější, že kdyby se za Robertem G. neskrývala Joanne K. Rowling, byla by prodejní čísla Volání kukačky stěží poloviční. Což sice nijak nevypovídá o kvalitách samotné knihy, přesto je to důležité. Kdoví, zda by totiž samotný pseudonym stačil k tomu, abychom se dočkali překladu do češtiny a následně i audioknihy. A přitom by to byla škoda, protože bychom nepoznali detektiva Cormorana Strikea, veterána z Afgánistánu, jehož život jde od desíti k pěti. Chybí mu pořádná zakázka a dluží hromadu peněz. Navíc ho neustále trápí protéza, kterou si na své poslední misi pořídil výměnou za vlastní nohu. A ke všemu se právě rozešel se svou snoubenkou, čímž jen tak mimochodem přišel o střechu nad hlavou a musí teď bydlet v kanceláři. Cormoran je prostě typický detektiv-smolař čekající na zázrak.

Obálka produktuA zázrak opravdu přijde. Nejdřív slavná topmodelka Lula Landryová spadne ze svého balkonu a umře. Podle policie ukázková sebevražda, podle bratra Luly jasný pokus o dokonalou vraždu. Bratr se tedy rozhodne najmout si soukromého detektiva, který má celý případ znovu prošetřit. Cormoran má tedy najednou slušnou zálohu a velmi dobrou motivaci k pátrání po stopách, jež oficiální vyšetřovatelé přehlédli. No, a protože nejlíp se hledá dvěma, najde si detektiv dočasnou asistentku Robin. Spolu pomalu zjišťují, že nedůvěra jejich klienta v závěry oficiálního vyšetřování nemusí nutně být jen vedlejším projevem smutku.

Příběh sám o sobě je tak klasický, jak to jen jde. A ačkoli dnes je již jasné, že Cormoran Strike hodlá pracovat jako detektiv ještě minimálně další dvě knihy, autorka se vyhnula naprostému happy endu, neb nechala oba hlavní aktéry pouze ve vztahu detektiv – asistentka. Jistě není obtížné zjistit proč. Volání kukačky totiž sice není napínavé a strhující dílo, zato však disponuje velkým množstvím popisů, z nichž většina se týká líčení minulosti některé z postav. Tempo románu začíná gradovat až ke konci, avšak ani samotný závěr nepřinutí posluchače nervózně ohmatávat sluchátka v očekávání odhalení největšího tajemství celé knihy.

Přesto nejde o ztrátu času. Nebál bych se Volání kukačky označit za odpočinkovou detektivku. To má své výhody, neboť člověk se nemusí bát, že by mu něco uteklo, když si dá na chvíli pauzu a bude se věnovat jiným věcem. Dalším velkým pozitivem je Petr Oliva, který celou audioknihu namluvil a jehož profesionální vypravěčský hlas dokáže přehlušit i rušivě působící zvukové přechody mezi jednotlivými pasážemi. Robert Galbraith splnil díky J. K. Rowling všechna důležitá pravidla detektivního žánru a doslova nám vnutil sympatického invalidu, který to v životě neměl lehké, ale z kterého by jednou mohl být zatraceně dobrý vyšetřovatel. Už jenom proto, že druhý díl série by měl stavět na zde získaných informacích.
http://audioteka.cz/zaklinac-bourkova-sezona,audiokniha.html?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_campaign=recenzezaklinacbourkovasezonatokos 
Robert Galbraith: Volání kukačky
Plus, 2014
Čte: Petr Oliva
17 hodin, 40 minut