Nedostatky předností



Den za dnem si lidstvo připisuje další a další zkušenosti. Vyvíjíme se a rosteme. Spolu s tím je třeba čas od času opustit nějakou konkrétní tradici, neb je již překonána. Konec roku 2015 je ideální k tomu, abychom se začali zbavovat představivosti.

Ruku na srdce, komu z vás představivost kdy přinesla něco dobrého? Nevidím nikoho, kdo by byl ochoten vlastní představivost obhajovat. Takže se mnou souhlasíte, dobře. Ale ať jenom tak nesedíme ve vzájemné shodě, pojďme si uvést pár konkrétních příkladů, jak nám bude bez představivosti dobře.

1. Jdete temným parkem domů. Nikde nikdo, jen vy, hromada psích exkrementů a ticho. Jedním slovem idylka. Kdo by mohl mít v takové chvíli čas bát se? Snad jedině ten, jehož představivost ho straší masožravými krtky budujícími tajnou zásobárnu lidského masa pod jedním z mnoha jezírek. Kdo se místo kochání bojí, mohl by taky nedávat pozor a šlápnout do něčeho nepříjemného. Špatně se to pak čistí. Věřte mi.

2. Na pracovním pohovoru se vás zeptají na vaši představu o výši platu. Vy jim ale s klidem odpovíte, že představivost odmítáte jako přežitek a že jste připraveni naplno se svěřit normám a regulím dotyčné instituce. Protože jinak by se vám mohlo stát, že strávíte čtvrt hodiny utrácením neexistující mzdy, než se vůbec dostanete k odpovědi.

3. Koupíte si lístek do kina na adaptaci vaší oblíbené knihy Samuraj Stáňa, pětačtyřicet starostí a půl láhve marinády. Těšíte se, až si to užijete. Vůbec totiž netušíte, jak by taková adaptace měla vypadat. Zároveň ani nevíte, jak vypadá kvalitní umělecké dílo, a tak se vám vlastně líbí všechno. Kromě aktů a výtvorů odkazující na cizí náboženství nebo kulturu. Jakmile začnete mít nároky, váš potenciál radosti se rapidně snižuje.

4. Dělají vám starosti otázky u rozboru konkrétního díla? Nemusí. Nemáte ani ponětí, co tím chtěl básník říct. Ať již bylo zamýšlené sdělení jakékoli, vy tomu stejně nerozumíte. Jste tak schopni dostat se až k samotnému jádru díla – totiž k potřebě tvořit. Navíc strávíte míň času u jediné práce a můžete toho přečíst mnohem víc, než ti smutní intelektuálové.

Dobrých příkladů je samozřejmě víc, ale já od tohoto okamžiku přestávám používat představivost. Takže vám o tom už nic neřeknu. Berete to jako bod pět.