Vítejte v době, kdy se policejní komisaři neodbývali kávou z automatu



Praha, začátek roku 1866. Komisař Durman právě našel pod chodníkem v židovském ghettu mrtvolu pošťáka. První, leč zdaleka ne poslední oběť sériového vraha s naprosto nevšední motivací. Komisař se tedy jako správný vyšetřovatel okamžitě vrhá do spletitého a nebezpečného případu. Nezapomene si však dělat pravidelné přestávky na dobře vychlazenou dvanáctku z nejbližší pivnice.

http://audioteka.cz/mlyn-na-mumie,audiokniha.html?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_campaign=recenzemlynnamumietokosPivo jako křen, k tomu výborné kulinářské perly vytvořené z nezapomenutelných ingrediencí (a jejich kombinací) a sex na mnoho způsobů. Ideálně všechno najednou. Ano, i na to v díle Petra Stančíka dojde. Jakkoli děj začíná coby temný detektivní příběh, posluchač záhy nabyde dojmu, že jde o mix kuchařky, poeticky vyprávěné černé komedie a PR českých pivovarů. Aby mohl hlavní hrdina jednou za čas předvést akční prvky takřka bondovského střihu, musí se nejprve řádně posilnit, což většinou vydá na několik desítek minut popisů různých slastí.  Jakmile se navíc ukáže, že během svého vyšetřování mimoděk překazil tajné organizaci plán vedoucí k získání nadvlády nad světem, ustupuje případ groteskně zabíjených poštovních doručovatelů do pozadí. Naplno se projevuje, jak autor využívá detektivku a prvky mysteriózního thrilleru pouze jako linky, na něž zaznamenává Durmanovy absurdní eroticko-kulinářské příhody. To všechno berte nikoli jako výtku, ale pouhé varování. Děj se táhne jako předminulý rok vytočený med. Což dává Petru Stančíkovi dostatek prostoru k vytvoření vskutku jedinečné atmosféry.

Takže nejlepší je ze všeho nejdřív zapomenout na všechny záhady a užívat si každé slovo této zábavné literární koláže. Spolu s komisařem Durmanem potkáte bezpočet historických postav, dozvíte se, kdo se zasloužil o rozvoj pokrokových metod uspokojování návštěvníků vykřičených domů. Zjistíte, jaké ďábelské plány se líhnou v hlavách tehdejších anarchistů.  Podíváte se až do Mexika, abyste mohli fandit Maxmiliánu I. Málem se zúčastníte neslavné porážky rakouské armády u Sadové. Odhalíte jednu velmi očekávatelnou skutečnost. Stihnete zavést reformu správy pražského města tak, aby jediný blázen nezůstal nevyužit. A celou tu dobu se budete tiše pochechtávat. Většina vtípků je totiž velmi rafinovaných. Kombinování tehdejších reálií s absurdní fikcí má díky použití archaických výrazů v Mlýnu na mumie podobu absolutního úspěchu.

Ten dokresluje dvojice vypravěčů v podání Ivana Řezáče a Zdeňka Maryšky. Zatímco jeden posluchačům na začátku každé kapitoly doplňuje zásobu mouder z análů již zmiňované tajné organizace, druhý vypravěč se soustřeďuje na samotný příběh. Díky tomu je Mlýn na mumie dokonalým spojením všeho, co očekáváte od kvalitní audioknihy. Ovšem pozor, poslech tohoto díla zásadně zvyšuje míru konzumovaného alkoholu, zejména piva.

Petr Stančík: Mlýn na mumie
Tympanum, 2015
Čtou: Ivan Řezáč, Zdeněk Maryška
12 hodin, 2 minuty

http://audioteka.cz/mlyn-na-mumie,audiokniha.html?utm_source=partner&utm_medium=article&utm_campaign=recenzemlynnamumietokos