Skvělý příběh plný životních chyb a neustálého omlouvání se

Elsa je skoro osmiletá holčička s téměř normálními rodiči. To znamená, že jsou rozvedení a každý z nich má svoji vlastní rodinu. Pro jiné děti by tato skutečnost mohla být stresující. Ne však pro Elsu. Ta má na stres ten nejlepší recept – svoji babičku.

Kdykoli je Elsa smutná, přijde babička s nějakým šíleným nápadem, jak vnučku rozveselit. Třeba tak, že se vloupá do zoo a na přivolanou policejní hlídku hází exkrementy, zatímco jim nadává do fašistů. A to jenom proto, aby malá hrdinka alespoň na chvíli zapomněla na šikanu od svých spolužáků. Zkrátka ať se děje cokoli, můžete se spolehnout, že stará paní přijde s nějakým neortodoxním řešením. Dokud nepřijde situace, s níž si ani veteránka zahraničních lékařských misí nedokáže poradit. Elsu poté čeká dlouhé putování do minulosti, při němž poznává nejen rodinnou, ale i sousedskou historii. A čím blíž je odhalení největšího tajemství babiččina života, tím víc zjišťuje, že některé chyby nelze vyřešit pouhou omluvou.

V prvé řadě je třeba ujasnit si jednu věc. Žádná z postav tohoto díla není tak úplně normální. Nejvíc pochopitelně vybočuje Elsina babička, která se rozhodně nechová jako stará dáma. Neustále se pokouší kouřit na zakázaných místech, dělá ostatním dospělým různé naschvály a v žádném případě ani náznakem nepřipomíná stereotypní představy o seniorech. Její láska k vnučce je však neoddiskutovatelná. Spolu si vytvořily snový pohádkový svět, kde se mluví tajnou řečí a kde není nouze o netradiční verze pohádek a o superhrdiny. Sama Elsa nepůsobí jako dítě, které byste odbyli nějakou obyčejnou dospěláckou teorií o fungování světa. Co neví, to si najde na Wikipedii a nestydí se využít každé příležitosti k opravování dospělých. Třeba když použijí nesprávný výraz. Sousedi z téhož bytového domu by taktéž neprošli testem průměrnosti. Ať už to je postarší pár závislý na kofeinu či koláčcích (tímto nedoporučuji poslouchat audioknihu v blízkosti oblíbených kaváren), podivín s obsesí na absolutní čistotu či protivná dvojice byrokratů s neskutečným egem.

Podstatnou roli ve vyprávění hrají události skrývající se pod symbolikou pohádek ze snové země. Babička se při vymýšlení jednotlivých příběhů inspirovala vlastními zážitky z lékařských misí a Elsino dobrodružství nádherně propojuje tyto události s reálným světem. Dobro tak dostává nový rozměr (například babiččin lékařský altruismus kontrastující s jejím zanedbáváním péče o vlastní dceru) a zlo získá reálnější kontury (zejména v postavě nebezpečného muže, kterého válka připravila o poslední zbytky empatie). S tím vším se musí vypořádat naivní, leč velmi bystrá mysl hlavní hrdinky, aby dokázala pochopit a pomoct všem lidem, kterým babička nějakým způsobem vstoupila do života. Právě onen kontrast pohádkových vyprávění a skutečných událostí interpretovaných dětskou myslí působí nejzajímavěji. Fredrik Backman vytvořil poetický obraz malých bizarností na pozadí velice uvěřitelných osudů. Jeho hlavní hrdinka je sice občas trošičku protivná (jako každé příliš zvídavé dítě), ale je to právě Elsina snaha o pochopení, co příběhu dodává to správné kouzlo.

Dovolím si však zmínit i některé (subjektivně vnímané) nedostatky. Celkový dojem z díla „kazí“ kombinace atraktivního příběhu s hlasem Valérie Zawadské (v jejímž podání jsou protivní sousedé ještě protivnější a sympatičtí lidé ještě sympatičtější). Pokud totiž hledáte audioknihu, u které se budete moct věnovat jiným činnostem, rozhodně si vyberte něco jiného. Tento kousek je totiž natolik poutavý a zajímavý, že nic jiného než absolutní pozornost si nezaslouží.

Babička pozdravuje a omlouvá se vás zavede do světa, který se vám bude opouštět jen velmi obtížně. Naštěstí neexistuje nic jednoduššího, než vrátit se po doposlouchání na začátek a dát si celou audioknihu ještě jednou.

Fredrik Backman: Babička pozdravuje a omlouvá se
OneHotBook, 2015
Čte: Valérie Zawadská
12 hodin, 46 minut