Složitá cesta k opravdovému Churchillovi

Byl jedním z nejikoničtějších politiků minulosti. Narodil se v době, kdy světu dominovalo Britské impérium. Vyhrál obě světové války (i když samozřejmě ne sám) a na vlastní oči zažil rozpad koloniálních mocností, nástup USA a Sovětského svazu a počátek studené války. Není divu, že má tento excentrický politik spoustu zastánců i kritiků.

A nejlepším způsobem, jak vyjádřit svou úctu k velkému Winstonovi je bezpochyby napsání jeho biografie. Za tou nejnovější stojí Boris Johnson, kterého si všichni jistě budete pamatovat z jeho nedávného lobbování za vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Stejně tak památný byla jeho následná bezradná rezignace a šok z následné odpovědnosti. Vzhledem k tomu, že mezitím se z pana Johnsona stal nový ministr zahraničí, nebude to s tou potupou tak horké. Zde je koneckonců patrná i jistá podobnost autora s Churchillem. Tedy, ne že by se slušelo srovnávat.


Jak se tedy povedlo zpracovat složitý a mnohdy velmi kontroverzní život slavného politika? Inu, velmi profesionálně. Posluchačům nezůstane utajen jediný problém, s nímž se Winston musel za svou politickou kariéru potýkat. Přestože lze s textu vydedukovat, jak moc autor svého hrdinu obdivuje, jsou všechna fakta zpracována precizně a hlavně objektivně. Při každém popisu toho či onoho Churchillova přehmatu se nám dostane nejen vysvětlení, proč to nejspíš bylo jediným vhodným řešením, ale je nám dovoleno vyslechnout si i obvinění opozice. Je pak čistě na nás, co z toho si vybereme. A ruku na srdce, naše odsouzení například zpackané gallipolské kampaně v první světové války vychází ze znalostí, jimiž tehdejší první lord admirality rozhodně nedisponoval. Kromě toho došlo v reakci na prohranou bitvu k mnoha významným událostem, které následně pomáhaly formovat současné Turecko.

Zkrátka a dobře, ať už máte Winstona Churchilla za imperialistického Brita se sklony k šovinismu a rasismu, nebo za geniálního politika a vůdce, který dokázal zachránit Evropu před fašistickou nadvládou (a důrazně varoval před tou bolševickou), případně se nemůžete rozhodnout, který Churchill se víc blíží pravdě, pohodlně se usaďte a dopřejte si pár hodin nerušeného poslechu tohoto životopisného vyprávění. Když už vás nepřinutí k zamyšlení, alespoň se dozvíte, jak jinak lze na tohoto člověka nahlížet.

Faktor Churchill je poutavá a objektivní biografie psaná bohatým jazykem. Boris Johnson přesně ví, čím zaujmout a jak nejlépe podat jednotlivá fakta. Pavel Rímský navíc této audioknize dodává jedinečný zvuk, který se pro tohle vyprávění přesně hodí.


Boris Johnson: Faktor Churchill
Audiotéka, 2016
Čte: Pavel Rímský
14 hodin, 28 minut