S druidy není legrace

Když se císař Claudius rozhodne stát se největším vojevůdcem od dob Alexandra Velikého, nezbývá už mnoho koutů známého světa, kde by ještě mohli primitivní barbaři potřebovat trochu toho starověkého misionářství. Naštěstí je tady ještě Británie, ostrov opředený nejedním tajemstvím a bezpočtem legend. Jenomže ne všechny tamní kmeny zoufale touží po římské civilizaci.

Odpor místních legie už sice pocítily na vlastní kůži, nicméně všechny klíčové bitvy dopadly poměrně jednoznačným vítězstvím římské disciplíny. I když si musel generál Plautius oddechnout, až se jeho císař usnesl, že už toho deště bylo dost, a odplul zpátky do srdce říše. Dalo by se říct, že již není cesty zpět. Ostrov se nejspíš za pár let stane klasickou římskou provincií. Pokud se ovšem nestane něco neočekávaného. Třeba jako ztroskotání římské lodi, která převážela generálovu rodinu. K přeživším se jako první dostane tajný druidský řád, který měl mnohem raději Británii bez Římanů, a hned se tohoto svého úlovku pokusí náležitě využít. Jenomže s nepřítelem se nevyjednává. Zoufalý Plautius proto hledá jiné způsoby, jak zachránit život své ženě a dětem. A protože mladý Quintus Licinius Cato má zkušenosti nejen s armádou, ale i s dobrovolnictvím, je volba zachránců poměrně snadná.

Kde je Cato, tam samozřejmě nesmí chybět ani jeho mentor a centurion Macro, jehož názory na případný úspěch nejsou tolik optimistické. Přesto ale nehodlá nechat svého chráněnce zbytečně riskovat život. K nim se jako průvodci přidávají dva členové icenské aristokracie. Zatímco nemluvný Prasutagos je barbar se vším všudy, pohledná Boudicca dovede mistrně používat nejen latinu, ale i vlastní hlavu.
Simon Scarrow opět namíchal atraktivní příběh plný napětí a fikce v duchu historické přesnosti. Tentokrát sice se Cato nepouští do bitev, kde by se rozhodovalo o osudu invaze, přesto to rozhodně neznamená, že by byl jeho život jakkoli jednodušší. Ne každý den se snažíte tajně proniknout do nejstřeženější druidské pevnosti, abyste zachránili rodinu římského vojevůdce. Přidejte si k tomu již známou autorovu zálibu v drobných odkazech na skutečné historické události, napínavý děj vyprávěný skvělým Markem Holým spolu s vhodně vybraným hudebním doprovodem a vyjde vám ideální audiokniha pro všechny milovníky antické historie.

Simon Scarrow: Orel na lovu (Quintus Licinius Cato 3)
Audiotéka, 2017
Vypráví: Marek Holý

11 hodin, 48 minut