Chuť objevovat lidstu nechybí ani v budoucnosti

Lidstvo ještě nikdy nebylo tak vděčné za přírodní katastrofu. Kdyby před skoro sto lety nedopadl na severní Itálii obrovský meteorit, nikdy by nevznikl program mající za úkol odhalit všechny vesmírné poutníky ještě dřív než by stihli ohrozit život na planetě.

https://audioteka.com/cz/?utm_campaign=kaunazisa&utm_medium=article&utm_source=partner
Jenomže tentokrát se jim podaří objevit něco mnohem zajímavějšího. Podivný válcový objekt, který okamžitě zaujme vědeckou i laickou veřejnost. Tento létající důkaz skutečnosti, že lidé nejsou ve vesmíru sami, dostane jméno Ráma. A lidstvo k němu okamžitě vyšle nejbližší vesmírnou loď – Endeavour. Její posádka tak bude mít jedinečnou příležitost prozkoumat objekt, který za několik málo týdnů proletí sluneční soustavou, aby se navždy ztratil kdesi v nekonečných dálkách. Ačkoli to zpočátku vypadá, že Ráma je pouhým artefaktem dokumentujícím dávnou existenci neznámých bytostí, postupně začíná tento názor dostávat vážné trhliny. Čím blíž ke Slunci, tím víc tajemství vyplouvá na povrch. Až nakonec se Ráma stává současně požehnáním pro vědce a prokletím pro politiky. Neboť v čem jedni vidí úžasné možnosti pro vědu, byť časově omezené, druzí vnímají možnou hrozbu pro lidstvo.

Setkání s Rámou je dokonalou ukázkou klasické sci-fi novely. Jak posádka průzkumné lodi Endeavour postupně překonává jednotlivé překážky a poznává některá (byť ne všechna) tajemství Rámy, připomíná tato výprava stále víc první přistání u neznámé pevniny. Toto objevitelské nadšení spolu s autorovým věcným stylem dělají ze setkání s Rámou výtečný příběh plný napětí. Arthur Clarke dokazuje, že nepotřebuje fantastické motivy, ani totální válku, aby přinutil své fanoušky nehybně sedět a naslouchat zvukům tajemna. Stačí mu k tomu vlastní představivost a skvělé audio zpracování v čele s Martinem Myšičkou coby vypravěčem.

https://audioteka.com/cz/?utm_campaign=kaunazisa&utm_medium=article&utm_source=partner
Arthur C. Clarke: Setkání s Rámou
Walker a Volf, 2017
Čte: Martin Myšička
8 hodin, 57 minut