Snadný návod, jak se stát fotbalovým trenérem

Pamatujete si Britt-Marie? To je ta paní, která tolik lpěla na nesmyslných pravidlech a všechny postavy románu Babička pozdravuje a omlouvá se ji poměrně úspěšně po většinu času ignorovaly. A teď přichází čas, kdy Britt-Marie učiní jakékoli nevšímavosti přítrž. Nové dílo Fredrika Backmana je totiž jenom o ní.

Poté, co odhalí manželovu nevěru, sbalí si Britt-Marie kufry a odejde o domu, rozhodnutá začít znovu. Shodou náhod dostane práci správkyně dětského domova v zapadlém městečku stiženého finanční krizí. Když sedá do svého starého auta směr Borg, ještě netuší, co všechno se v jejím životě změní. Pedantská a v nitru nešťastná žena si postupně získá náklonnost všech obyvatel, stane se fotbalovou trenérkou (ač fotbal nesnáší) místní mládeže a díky jejím skrytým schopnostem získá ve strhujícím finále fotbalového poháru tým outsiderů z Borgu první místo. To vše navzdory tomu, že všichni nepokrytě podporují konkurenční klub z většího města. Z Britt-Marie se stane hrdinka. A aby byl happy end úplný, sblíží se s místním policistou, který celý život nešťastně hledal tu pravou lásku. Společně se pak starají o celý Borg a Britt-Marie je konečně po mnoha letech zase usměvavá.

Asi takhle by to mohlo vypadat, kdyby byl Fredrik Backman scénárista z Hollywoodu. Jenomže severský přístup ke šťastným příběhům má trochu jinou podobu. Britt-Marie sice opravdu odejde od manžela a skončí jako dočasná správkyně domova v Borgu. A ano, zaplete se k trénování fotbalového týmu místní mládeže. Pokud jste od Backmana něco četli (nebo ještě lépe slyšeli), víte, jak tento spisovatel umí do zdánlivě jednoduchého příběhu zaplést spoustu paradoxů, absurdit (vždyť hlavní hrdinka je zářným příkladem), úsměvů, ale i okamžiků, z nichž vám bude do pláče. Obzvláště seznamování se s minulostí Britt-Marie je poměrně emotivní. A přesně tento přístup zde bezvadně funguje. Nejprve trochu absurdního vysedávání na úřadu práce, aby potom mohlo dojít na postupné odkrývání toho, co udělalo z malé holky protivnou starou bábu (vyjma času samozřejmě).

I když si autor libuje v absurdních spojeních a na prvních pohled tragických životních osudech, zvládá bez obtíží zařídit svou vlastní verzi šťastného konce. Takže sice bez fanfár, ale zato s nádechem realističnosti. Jak jen mohou být dobré konce v dnešním světě realistické.

Fredrik Backman opětovně dokazuje, proč je vyhledávaným autorem současnosti. Jeho lehce absurdní, tragikomický styl přináší rozptýlení od všech thrillerů, detektivek a koučinkových titulů, jichž je dnes trh přeplněný. Jestli se chcete zasmát i dojmout a nepotřebujete k tomu pohádkově nerealistické kulisy, jsou Backman a jeho knihy pro vás tím pravým. A pokud bych měl zmínit jednu výhodu, kterou má audiokniha oproti klasickému románu, pak napíšu jen dvě slova. Valérie Zawadská. Její hlas se k Backmanovým dílům hodí tak, až mám podezření, jestli v tom není nějaký tajný spisovatelský záměr.

Zkrátka a dobře, ať už se s Britt-Marie již znáte z předchozích titulů nebo o ní slyšíte poprvé, její dobrodružství si zaručeně užijete. 


Fredrik Backman: Tady byla Britt-Marie
One Hot Book, 2016
Čte: Valérie Zawadská
10 hodin, 18 minut